JONGLÖR GÖSTERİLERİMİZ HAKKINDA

JONGLÖR GÖSTERİLERİMİZ HAKKINDA

Jonglör, İllüzyon, Vantrolog, Kılıç Gösterisi, Ateş Gösterisi,
Jonglör

            Jonglör diyince gözünüzde ne canlanıyor? Jonglörün ne olduğunu biliyor musunuz? Jonglör kimlere denir? Dilimiz Türkçeye, Fransızca olan “jongleur” kelimesinden girmiştir. Fransızca olan bu sözcük Geç Latince’de “soytarı,cambaz” anlamlarına gelmekteydi. Bu sözcüğün geçmiş sözlük anlamlarına bakacak olursak ise şakalarla eğlendirmek veya soytarılık yapmak olarak çevirildiğini görüyoruz.

            Günümüzde Jonglör, belirli bir sayıdaki objeyi havaya atan ve sonrasında tutan, bu esnada en az bir adet nesnenin havada hareket halinde olmasını sağlayan sahne veya sirk sanatçısı anlamına gelmektedir. Tabii ki sadece bununla sınırlı olmayan yetenekleri onları farklı alanlarda da gösterilerini sunmaya itmiştir.

            Farklı nesneleri havaya atıp tutan kendilerini seyreden seyircileri ağzı açık hayran bırakan bu sanatçılar oldukça yetenekli olmalarının yanı sıra bu hareketlere de epeyce çalışıyorlar. Çünkü sadece yeteneğin yeterli olmadığının, çok çalışmak gerektiğinin de farkında olan bu sanatçılar mesleğin gerekliliklerini yerine getirirken seyircinin gözüne hitap etmesini iyi biliyor.

İllüzyon

Jonglör, İllüzyon, Vantrolog, Kılıç Gösterisi, Ateş Gösterisi,
illüzyon

            Türkçede yanılsama olarak adlandırılan illüzyonduyu yanılsaması ve yanılsama olarak bilinir.Akıl sınırlarını zorlayan ve hep nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılan gösterilerinin temel yapı taşı konumunda olanillüzyon, kimi seyircilere göre aldatmaca, kimi kesimler içinse akıl almaz şovlarla insanları büyülemektir. Duyu organlarının yanılsaması ile gösterilerini başarılı şekilde yapan illüzyonistler önlerindeki seyircileri dudak uçuklatan hareketler yaptıklarına ikna etmeyi bu şekilde başarıyor. Günümüzde de oldukça dikkat çeken illüzyon gösterileri aklın ve mantığın almadığı sahne gösterileriyle zirvede yer almaya devam ediyor.

Vantrolog

            Vantrolog sözcüğü kelime kökeni bakımından Latince “venter” yani karın ve “loquor” yani konuşmak sözcüklerinden gelmektedir. Sesi bir başkasından geliyormuş gibi konuşabilen bu usta kişilere vantrologdenilmektedir. Kuklaları konuşturan bu sanatçılar “Karnından konuşanlar” diye de anılmaktadır. Kendi normal seslerini kullanmalarının yanı sıra başka sesleri de çıkartarak cansız kuklaları bir nevi konuşturmayı başaran vantrologlar gırtlaklarında bulunan bir anormallikten kaynaklanan bu durum sayesinde, iki farklı ses çıkartarak karşısındaki insanlara farklı bir kişi konuşuyormuş izlenimi uyandırırlar.

Kılıç Gösterisi

            İsminden de anlaşılacağı üzere kılıç gösterisi, kılıçlarla yapılan bir çeşit sahne performansıdır. Faaliyetlerini seyircilere görsel şölen olarak sunan bu sanatçılar kılıç gösterisini icra ederkenbüyük bir soğukkanlılık ve dikkat göstermesi gerekmektedir.Çünkü bu sahne performanslarını izlemesi keyifli olsa da kılıç gösterisi bazen akıl almaz durumlara dönüşebiliyor. Yine de usta ellerin sayesinde muazzam bir görsellik barındıran bu gösteriler sahne önündeki seyirciyi cezbetmeye devam ediyor.

Ateş Gösterisi

Jonglör, İllüzyon, Vantrolog, Kılıç Gösterisi, Ateş Gösterisi,

            Ateş gösterileri de temelini ismiyle paralel olarak ateşten alır. Ateş çıkartarak veya o ateşi püskürterek gösterilerini icra eden bu sanatçılar bir alev üzerine yanıcı bir sıvı püskürterek büyük bir alev oluşturarak bunu başarıyorlar. Başarılı bir ateş gösterisinde alevin uzun olması da ayrıca iyi olduğu için bu şölende bolca ateş bulunmakta. Bazen ateş yutma gösterisi ile de eş anlamlı kullanılan ateş gösterileribaşarılı sanatçılarla birlikte görsel şova dönüşüyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir