Dijital Baskı Bir Baskıdan Çok Daha Fazlası
Çağımızda nerede ise Andy Warhol ismini duymayan yok gibidir. Çünkü çağa damga vuran çok yönlü isimlerden bir tanesidir. Birçok kişi onu Marilyn Monroe çalışmaları ile bilir. Bir gün herkes 10 dakikalığına meşhur olacak diyen Andy Warhol işin özünde her ne kadar çok yönlü çalışmaları olsa da dijital baskı olayının da adeta ön açısısıdır. Neden mi? Gelin buna şimdi ayrıntıları ile dijital baskı olgusundan yola çıkarak bakalım
Bir Andy Warhol Gerçeği
Andy Warhol her ne kadar film yapımcısı, yayıncı olsa da aynı zamanda işte o meşhur eserinde de olduğu gibi ressamdır ama normal bir ressamın çok daha ötesindedir. Nitekim onunla birlikte insanların yaşamına Pop Art adlı bir olgu girmiştir. Nedir bu pop art derseniz gündelik sanat olarak en basit ifade ediş biçimi ile tanımlanabilir. Şimdi tam da bu noktada sizler pop art ve dijital baskı ne alaka diye diye düşünebilirsiniz? Hemen onun açıklamasını da yapalım. Andy Warhol o şehur tablosunda seri üretimi ver seri üretimin nesnelerini sıklıkla kullanılır ki buna pop art adı verilir. Tek bir fotoğraf baskı üzerinde renkler ile oynayarak farklı görseller yaratır. Yani yaptığı çalışmalar doğrudan basılı olan çalışmalardır. O yüzden de dijital baskının atası olarak adlandırmak kolayca mümkündür.
Nitekim tam da buradan yola çıkarak dijital baskı olgusunun sanatın da içinde olduğu net bir biçimde söylenebilir. O yüzden de Andy Warhol çağımızın sanatçı mı değil mi noktasında en tartışmalı kişilerinden bir tanesidir. Her nasıl olursa olsun çağa yön veren bir insan olduğu da tartışılmaz olan bir gerçektir.
Dijital Baskı Hayatın Her Yerinde
Şimdi gelelim dijital baskı olgusuna biraz daha yakından bakmaya. Günümüzde gerek hızlı bir baskı olması, gerek daha ekonomik olması, gerek daha seri bir biçimde basılabilmesi sebebi ile dijital baskı yaşamın olduğu her yerde vardır. Nerede ise kullanılmadığı yer yok gibidir. Şimdi gelelim kullanım alanlarının başlıcalarını sıralamaya
Başlıca Kullanım Alanları
Dijital baskı temel kullanım alanları şunlardır:
- Cephe kaplama
- Dolap kaplamaları
- Vitrinler
- Resim fotoğraf baskıları
- Tabelalar
- Afişler
- Cam kaplamaları
- Araç kaplama
- Stickerler
- Broşürler
- Lightboxlar
- Kumaş baskıları
- Tanıtım amaçlı olan panolar
- Bilboardlar
- Işıklı ışıksız tabelalar
- Totemler
- Yol panoları
- El ilanları başlıca kullanım alanlarıdır. Buradan da yola çıkarak anlaşılacağı gibi dijital baskının kullanılmadığı yer yok gibidir. İşin özünde çağımızın da bir gereğidir. Artık eski sistem baskılar nerede ise tarih olmuş ve nostaljik bir hal almış durumdadır.
Dijital baskı sırasında kullanılan malzemeler içinde en çok vinil, folyo, kumaş, kağıt gelir. Hepsi dijital baskıya uygun olan malzemelerdir. Özellikle serigrafi tarzında olan baskılarda lazer kesim makineleri kullanılır.
Bilgisayar ortamında tasarlanan görüntüler dijital baskı makinesine gönderilir ve çıktı alınır. Burada çözünürlük, baskı kalitesi, birebir özgünlük son derece önemlidir. Baskı yapılmadan önce mutlaka makinede gerekli kontrollerin yapılması ve temizlenmesi gerekir. Benzer bir şey özellikle kaplama yapılacak olan yüzeyin temizlenmesi ile doğrudan alakalıdır. Yani işin içinde son derece ciddi incelikler vardır. En ufak bir hataya yer verilmemesi ve ince bir işçilik ile çalışılması gerekir. Baskı yapılacak materyale uygun malzeme kullanılması da işin bir diğer püf noktasıdır. Kolay gibi görünen ama işin özünde son derece zor bir baskı türüdür.