Çocuklarla Birlikte Yapılacak Bilimsel Deneyler

Çocuklarla Birlikte Yapılacak Bilimsel Deneyler

Çocuklarla Birlikte Yapılacak Bilimsel Deneyler

İlginç bilim şenliği deneyleri okul öncesi çocuklarda ve daha üst yaş gruplarında, olayları daha çabuk kavramalarını sağlamaktadır. Çatalca ilçesinde çeşitli okullarda uygulanan okul öncesi deneylerini evde uygulayabileceğinizi biliyor musunuz? Hadi gelin birlikte bunları inceleyelim.

Balon Deneyi

Yanmaz balon deneyi için ihtiyacınız olan malzemeler 2 adet balon, 1 adet mum, kibrit ve su olacaktır. İlk balonu şişirdikten sonra mum alevine tuttuğunuzda patlayacaktır. İkinci balonu ise su ile şişirdikten sonra mum alevine tuttuğunuzda dayanacağını görebileceksiniz. Bilim şenlikleri deneyleri arasında yer alan yanmaz balonlar ile suyun, mumun alevini emdiğini ve balonun patlamadığını anlayabileceksiniz.

Kalem Deneyi

Kalem deneyinde ise polietilen torba ve su alarak uygulamaya başlayabilirsiniz. Torbanın yarısını suyla doldurduktan sonra, bu kısımlarına sağlayacağınız kalemleri torbanın diğer yüzünden çıkarmanız gerekmektedir. Eğer önce delme işlemini yaparsanız, dolduracağınız su deliklerden sızacaktır. Ancak önce suyu doldurursanız, su akmadan durabilecektir. Böylece polietilenin parçalara ayrıldığında moleküllerin yakın hareket edeceği neticesini alacaksınız. Bu bilim şenliği deneyi sonucunda polietilen, kalemlerin etrafında sıkılacaktır.

Lahana Deneyi

Su ile dolu 4 adet bardak, gıda boyası ve lahana yapraklarıyla gerçekleştireceğiniz bu deneyde her bardağı farklı bir renkle boyamanız gerekecektir. Bu renkli bardakların içerisine lahana yapraklarını yerleştirmeniz ve bir gece boyunca bırakmanız gerekir. Bu sürenin sonunda ise lahana yapraklarının renginin değişmiş olduğunu göreceksiniz. Bu deneyin neticesinde kılcal etki denen olay gerçekleşecektir. Bardakların içerisindeki su bitkilerin en küçük damarlarına kadar ulaşabilecektir. Tıpkı çiçeklerde, ağaçlarda ve çimenlerde olduğu gibi.. Bilim şenliği deneyleri fizik etkinlikleri ve daha fazlası normal yaşamda olayların anlamlandırılması açısından öneme sahip olacaktır.

Kristalize Şeker Deneyi

2 bardak su ve 5 bardak şeker ile bu deneyi gerçekleştirmeniz için ayrıca tahta şişlere, bardak, kavanoz gibi malzemelere ve bir adet tava ile gıda boyasına ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle az miktarda suya, 2 yemek kaşığı kadar şekeri eleyerek şeker şurubu hazırlamanız gerekmektedir. Ardından biraz kağıt koparıp üzerine şeker serperek şişleri batırmalısınız. Bir gece boyunca kuruması için şişleri öylece bırakın. Ertesi gün tavada 5 bardak şeker ve 2 bardak su ilave ederek eritmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 15 dakika soğuduktan sonra kavanozlara alarak biraz gıda boyası ekleyin. Bir gece önceden hazırladığınız şişleri kavanozun içerisine hiçbir yere değmeyecek şekilde mandalla tutturarak yerleştirin. Ardından olacakları gözlemleyin ve çocuğunuzla birlikte bu deneyimin ne kazandıracağını açıklayın. Suyun çözünürlüğünün azalmasıyla şişlerin üzerindeki şeker taneleri tortulara dönüşecektir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir