Çalışan anne-çocuk iletişimi nasıl geliştirilir?
Çalışan anne-çocuk iletişimi nasıl geliştirilir?Çalışan anne-çocuk iletişimi kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasıyla birlikte artış gösterdi. Çalışan annelerin hem çocuklarına yeterince ilgi göstermek istemesi hem de iş yaşamında başarı sağlamak istemeleri onları strese sürüklemektedir. Ancak çalışan annelerin de çocuklarıyla kuvvetli bir iletişim geliştirmeleri ve kariyerlerini başarıyla sürdürmeleri mümkündür. Elbette bu alanda uzmanların görüşlerinden faydalanarak gereksiz strese girip anne-çocuk iletişimini zedeleyecek sorunları çözmek oldukça önem taşıyor. Anne-çocuk iletişimini geliştirmek için temel birkaç yöntem bulunuyor. Anne-çocuk iletişiminin temelinde çocukların eğitim durumu, sosyo-ekonomik düzey, annenin yokluğunda çocuğun bakımını kimin üsteleneceği gibi durumlar üzerine kuruluyor.
Çalışan annelerin çocuklarına yeterince zaman ayıramadıkları düşüncesi onları ihmal düşüncesi sebebiyle olumsuz bir ruh haline sürüklemektedir. Ancak çalışan annelerin çocukları erken yaşlarda sorumluluk alarak kendilerine yeterli duruma gelmeleri sebebiyle bu durumdan olumlu şekilde de etkilenebilmektedirler. Çalışan anne-çocuk iletişimini geçirmekte en önemli koşul zamanı verimli kullanarak çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın kıymetli olmasını sağlamaktır. Çocuğunuzla tüm gününüzü geçirmek yerine her akşam 10-15 dakikanızı ona ayırarak gün içinde neler yaptığını ondan dinleyebilir ve sohbet şeklinde günlük aktivitelerinden haberdar olabilirsiniz. Böylece kendine güveni gelişecek çocuğun birey olma bilinci de artış gösterecektir. Ancak bu sohbette unutmamanız gereken sorgulayıcı bir tavır takınmamak olacaktır.
Hafta sonları gibi boş vakitlerinizde aile olarak katılacağınız etkinliklerin ya da planların çocuğunuzun keyif alacağı etkinliklerden oluşması önem taşımaktadır. Böylece çocuklarınızla kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Çalışan anne ve çocuk iletişimi nasıl olmalıdır?
Çalışan anne-çocuk iletişimi nasıl geliştirilir?Çalışan anne-çocuk iletişimini kurmakta başlıca edineceğiniz görev evdeyken çocuğunuzla konuşarak iletişiminizi onun istekleri ve duygularını temele oturtmak olmalıdır. Bu çocuğunun her isteğinin yapılması anlamına gelmemektedir elbette. Çocuğunun isteklerinin anne tarafından dinlenmesi ve karşılık bulması çocuğunuzun sizin tarafınızdan dikkate alındığını hissetmesini sağlar.
Çalışan anne-çocuk iletişiminde bir diğer önemli unsur ona küçük görevlendirmeler vererek sorumluluk duygusu kazanmasına yardımcı olmaktır. Çocuğunuz verdiğiniz bu görevleri tamamlarken siz de evdeki ufak işlerinizi tamamlayabilir böylece kalan zamanda onunla vakit geçirebilirsiniz.
Anne-çocuk ilişkisi konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise aşırı korumacılıktan kaçınmak olacaktır. Çocukla yeterince ilgilenemediğini düşünen çalışan annelerin aşırı korumacı tavırları çocuğunuzun özgüven problemi yaşamasına ve sizi her zaman koruyucu bir figür olmasına sebep olabilir. Bu durumda annesinin onun yanında olduğunu hissetmesi ancak kendi başına sorumluluk almayı öğrenmesi çocuğunuzun gelişimi açısında sağlıklı bir durum olacaktır.
Çocuğunuzun hobiler edinmesini sağlamak ve hobiler için onu desteklemek de hem çocuğun kendini geliştirmesine hem de iletişiminizin kuvvetlenmesine sebep olacaktır. Bu hobileri birlikte de gerçekleştirebilir. Etkinlik sonrasında duygu ve düşüncelerinizi birbirinize aktararak arkadaşlık ilişkisi içinde çocuğunuzla keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Çalışan anne-çocuk ilişkisi her yönden geliştirilmeye açık ve sağlıklı bir şekilde ilerletilebilecek bir alandır. Bu alanda suçluluk duymadan gerekirse uzman pedagoglardan da yardım alarak sorumluluk duygusu gelişmiş, kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmeniz mümkündür.