Anaokullarının Çocuklara Etkisi

Anaokullarının Çocuklara Etkisi

Anaokulu birçok çocuk için bir uyanma anıdır. Anaokuluna başlayan çocuklar aniden, “hareketsiz oturmak ve dinlemek” talepleriyle karşılaşırlar. Birçoğu ilk kez kurallarla karşılaşır. Sadece kuralları öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmeleri, yeni beceriler öğrenmeleri, diğer öğrencilerle iyi geçinmeleri ve büyük gruplar halinde çalışmaları gerekir.

Evde, çocuklar yönetilebilir, ancak anaokuluna gitmeyen, yaşama hazırlanmamış çocuklar genellikle yaşam ve sosyal becerilere hakim olma konusunda akranlarının yüzde 30’undan daha geride kalmaktadır. Özellikle çeşitli animasyon, tiyatro gibi organizasyonlar ile desteklenmiş bir anaokuluna giden çocuklar hayata daha çabuk karışacaktır.

Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim Sistemi

İnsan hayatında eğitim hiçbir vakit bitmez ve sıksık olarak devam eder. Doğumla başlayıp ölümle son bulacak olan eğitim hayatının esasları ilk 6 yaşta atılacaktır. Bu devreye erken çocukluk devresi denmektedir. Erken çocukluk devresi eğitimi ilk olarak ailede başlar ve ardından okulda devam eder.

Türkiye’de okul öncesi eğitim sistemi son senelerde önemini arttırmış ve Türkiye  genelindeki eğitim politikalarıyla büyükşehirlerden en ücra yerleşim bölgelerine kadar okul öncesi eğitim seferberliği başlatılmıştır.

Okul Öncesi Eğitim Veren Kurumların Amacı

Geçmişte okul öncesi eğitim kurumları çalışan anne ve babaların yükünü hafifletmek ve çocuklara resmen bakım evi olmakla eleştiriliyordu. Bugünkü Türkiye’sinde bu hal tamamiyle ortadan kalkmış ve okul öncesi devre çocuklar amacıyla tam bir eğitim halunu almıştır.

Türkiye’deki okul öncesi kurumlar çocukların; fiziksel, sosyal, duygusal ve bilimsel gelişmeleri amacıyla en sıhhatli şekilde geliştirilmiş ve çocukları geleceğe hazırlamada son derece etkin bir rol oynamaya başlamıştır.

UNICEF, okul öncesi eğitim amacıyla ‘’hayata başlamanın en iyi yeri’’ diyor ve bütün çocuklara eşit imkanların sağlanması gerekliliğini vurguluyor. Bu yönden Türkiye’de okul öncesi eğitim de çocukların;

  • Gelecekteki eğitim sistemlerine en iyi şekilde hazırlanması,
  • Kendini ifade edebilmesi,
  • toplum içersinde bir kişi bulunduğunun farkına varabilmesi,
  • Yeteneklerinin ve sınırlarını değişiknda olması,
  • Becerilerini en iyi şekilde meydana çıkarması,
  • Sosyal bir kişi olarak yetişmesi amaçlanmaktadır.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Soru 1: Okul öncesi eğitime çocuk kaç yaşında başlatılmalı?

Bu bozukluğun cevabı, çocuğun gelişim düzeyine ve aile yapısına göre değişiklik gösterse de genel kabul görmüş eksper tavsiyeleri şu şekildedir:

Çocuğun 3 yaşına kadar bizzat ilgi ve şefkat görebilmesi amacıyla ebeveyni daima yanında olmalıdır. Yaşamın ilk 3 senesinde duygu ve hissinin gelişecek olması ve asli bakım ihtiyaçlarının kusursuz karşılanabilmesi amacıyla bu vakit zarfında okul öncesi  eğitim kurumlarına başvurmak önerilmiyor.

Anne-baba eğer çalışmak zorundaysa kreş önerilir. Kreş, anaokulundan değişik olarak 3 yaş altı çocukları kabul etmektedir. 36.Aydan itibaren okul öncesi  eğitim planı yapmaya başlayabilirsiniz. Araştırmaya göre aileler, okul evveli eğitimi genelde 4-5-6 yaş devresi amacıyla tercih ediyorlar. Çalışan annelerin bulunduğu ailelerde, 3 yaş altı çocukların da kreşe gönderilme seviyesi bir hayli çok.

Bunlarla beraber, eğitimin her yaşta mühim bulunduğunu ve 1 yaşındaki çocuğun dahi ebeveyni doğrulusunda eğitilebileceğini hatırlatmakta yarar var. Bu da demek oluyor ki, okul evveli eğitim ebeveyn ile başlar; ilkokul standardına gelene kadar detaylı yollarla devam eder.

 

Soru 2: Okul öncesi eğitim çocuğa neler kazandırır?

Okul öncesi eğitim çocuğun ilgi alanları ve öne çıkan yetenekleri belirlemede önemlidir. Gözlemlenen çocuğun sahip bulunduğu kişisel değişiklikler göz önünde bulundurularak fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek vermek basitleşir. Bu vakit, nokta atışı çözümlerini de yanısıra getirir.

Okul öncesi eğitim çocuğun duygusal, fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal gelişimi yönünden yüksek ciddiye sahiptir. Çocuğa özel kişiselleştirilmiş vakitler içereceğinden, edinilen beceriler çocuğun bir hayat hayat kalitesine yansımaktadır.

Okul Öncesi eğitimi alan öğrenci:

  • Sahip bulunduğu yetenekleri erken fark eder, zeka potansiyelini etkin kullanır.
  • Özitimati yüksek olur.
  • Okul eğitimine yabancılık çekmez, öğrencinin isteksizlik seviyesi düşük olur.
  • İletişim becerileri ilerlemiş olur
  • Paylaşmayı öğrenmiş olur.
  • Okuma yazmayı daha basit öğrenir.
  • Problem çözme becerileri ilerlemiş olur.
  • Sorumluluklarını almayı öğrenmiş olur.
  • Toplu hayatın kural ve gerekliliklerini öğrenmiş olur
  • El becerileri ilerlemiş olur.
  • Eşleştirme, gruplandırma gibi matematik becerileri ilerlemiş olur.
  • Dikkat vakitı ilerlemiş ve konsantrasyon yeteneği yüksek olur.

Soru 3: Okul öncesi eğitim mecburi mu?

Hürriyet Gazetesi’nin resmi internet sitesinde 04 Ekim 2016 tarihli haberine göre, Binali Yıldırım’ın okul öncesi eğitimle ilgili açıklaması şu şekilde:

Binali Yıldırım, 2019 senesine kadar çift öğretime son verileceğini, öğrencilere yarım gün yerine tam gün eğitim verileceğini ve okul öncesi verilen eğitimin mecburi duruma getirileceğini belirtti.

Soru 4: Okul öncesi eğitim kurumları nelerdir?

  1. A) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlar:
  • Bağımsız anaokulları
  • İlköğretim bünyesindeki anasınıfları
  • Kız meslek liselerinin bünyesindeki program anaokulları
  1. B) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarına Bağlı Olanlar:
  • Çocuk bakım evleri
  • Çocuk kulüpleri
  • Çocuk yuvaları
  1. C) Üniversite ve Özel İşletmeler Yapısında Tespit edilen Okul Öncesi Eğitim Kurumları:
  • Çalışan personellerin çocuklarına hizmet eden özel eğitim alanları.

Soru 5: Okul öncesi eğitim neden yüksek ciddiye sahiptir?

İnsanlarda zihinsel gelişimin en aktif bulunduğu devre 17-18 yaşa kadar olan devredir. Bu devre de kendi içersinde detaylı periyotlara ayrılır.

Konumuzla ilgili kısmı, insanlarda zihinsel gelişimin %50’si ilk 4 yılda; +%30’u ise 8 yaşına kadarki vakitte tamamlandığıdır. Dolayısıyla, okul öncesi eğitimden bahsederken çocuğun kendi zeka potansiyelini keşfedip geliştirebileceği en mühim devrelerden bahsetmiş oluyoruz.

Eğitim 4.0 devrimiyle çocukları ileride bambaşka bir eğitim dünyası bekliyor olacak. Okul öncesi eğitimi, ilerideki eğitime hazırlık gerçekleştirme yönünden da mühimdir.

Okul öncesi eğitim programına tabi olan çocuklar, mecburi eğitim devresine basitçe uyum sağlayıp yaşıtlarından daha çok beceriye sahip olabiliyor.

Anaokulu Öğretmenleri Ne Yapabilir?

çocuk, OKUL, ANAOKULU, EĞİTİM, OKUL ÖNCESİ, ANASINIFI, OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, okul öncesi etkinlik, anaokulu etkinlikleri, anasınıfı etkinlikleri,
ANAOKULU ÖĞRETMENİ

Çocuklara zamanı iyi kullanmasını öğretin: Öğrencilerin ödev ödevlerini tamamlamak için masalarında tuttukları tahtaya veya dizin kartlarına doğrudan talimat verin. Öğrencilerin bunları doldurmaları ve tamamlanmalarını izlemeleri için onlara zaman planlayın.

Yapılan her işte süreçleri öğrenmelerini sağlayın: Adım adım, her seferinde bir veya iki adımda yol tarifleri verin. Sözlü yönü, jestler, yazılı kelimeler, resimler veya simgeler gibi görsellerle eşleştirin. Öğrencilerin ne yapacaklarını tekrar etmelerini veya göstermelerini sağlayarak anlamalarını kontrol edin.

Ödev bilincini pekiştirmek için kontrol etmeyi unutmayın:  Öğrenciler sınıfa girer girmez ödev toplayın. Öğrencilere, günün tüm öğelerine sahip olduklarından emin olmak için günün başında bir sırt çantası kontrolü yapmalarını ve ödev yapmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduklarından emin olmak için günün sonunda bir tane tamamlamalarını sağlayın.

Her şey için sınıfta bir yer yapın:  Günlük bir program yayınlayın ve her etkinlik için gün boyunca programa bakın. Fiziksel ortamı, her aktivite için belirlenmiş özel bir yer olacak şekilde düzenleyin. Öğretmenlerin çoğu öğrenme istasyonlarını anaokulu için uygun bulmaktadır, ancak ara sınıflarda uygulamalı ve eleştirel düşünme faaliyetleri için de çalışmaktadır.

Eğitim programlarınıza tiyatro, animasyon etkinlikleri ekleyin: Eğlenerek öğrenmek kalıcıdır. Bunun için profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Alışkan Organizasyon olarak anaokulu açılış organizasyonu başta olmak üzere çocuklara yönelik bubble show gösterisi, yaş gruplarına göre animasyon gösterileri, doğum günü parti organizasyonları, illüzyon gösterisi gibi birçok etkinlikleri gerçekleştirmekteyiz. Bu konuda destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ebeveynler Ne Yapabilir?

Anaokulunu gezin: Mümkünse, anaokulunun sınıfını, banyolarını, yemek salonunun ve spor yapacakları oyun oynayacakları bölümleri, çocuğunuzla birlikte okulu ziyaret edin. Çocuğunuz sınıftan sınıfa gidiyorsa, programa doğru yürüyün.

Çocuğunuza düzenli olmasını öğretin: Çocuğunuzla birlikte, çocuğunuzun sırt çantasının bir haritasını oluşturun ve her öğeyi yerine koymasını sağlayın. Öğretmeninden notlar için özel bir alan veya cep bulundurun. Çocuğunuza saha gezileri ve diğer etkinlikler hakkında her gece bu cebi kontrol edeceğinizi açıklayın.

Sabahları Hatırlatın: Çoğu evde sabahlar hızlı hazırlık gerektirse de, ebeveynler o gün odaklanacak şeyler hakkında bir veya iki ana mesaj vermek için bir anını (çocuklarının dikkatini ve göz temasını tutarak) almalıdır. Sözlü mesajı çocuğunuzun ödev defterine yapıştırılmış yapışkan not hatırlatıcıları ile tamamlayın.

Çocuklara Özel Çalışma Ortamı Yaratın: Çocuğunuzun her gün ödevlerini tamamlayacağı özel bir yer belirleyin. Bu mutfak masası veya yemek odasındaki medyadan uzakta sakin bir yer olabilir. Ev ödevlerini tamamlamak için çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu tüm materyallerin bir listesini yapın ve hazır bulundurulduğundan ve erişilebilir yerlerde saklandığından emin olun. Her güne bir ödev dönemi planlayın. Çocuğunuz ödevini yaparken bir alışveriş listesi yapmak veya bir kitap okumak gibi sessiz aktivitelere katılarak çalışma davranışını gösterin. Tüm aile ve ilgili okul etkinliklerini listeleyen büyük bir takvim hazırlayın. Her aile üyesi için renk kodlaması kullanın. Sabah veya akşam, o günün olaylarını gözden geçirin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir