Vinil Baskı
Reklamcılık sektörü başlı başına özel bir sektördür. Dünyada en hızla değişim ve dönüşüm gösteren sektörlerden bir tanesi olup sektöre olan talep de asla bitmez. Nitekim aşağıda verilen detaylarından da net bir biçimde anlaşılabileceği gibi bu sektörde kullanılan çok fazla baskı malzemesi vardır. Onlardan bir tanesi de adını tam olarak bilmesek de birçok yerde insanların karşısına çıkan vinil baskı malzemesidir. Bu yazıda bu konuda temel bilgiler verilecektir.
Şimdi dilerseniz adım adım giderek vinil olgusuna en anlaşılır bir biçimde bilgiler verelim.
Vinil Malzeme Nedir?
Vinil baskı nedir demeden önce bir ilk adım olarak vinil malzeme nedir sorusunun yanıtının verilmesi bu konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Vinil malzeme organik bileşenleri olan branda olarak da tanımlanan PVC türünden malzemedir. İki temel özelliği vardır. Bunlardan ilki son derece hafif olmasıdır. Bir diğeri ise dayanıklı bir malzeme olmasıdır.
İşte bu yapısal özelliklerinden ötürü de vinil alanında reklamcılıkta en çok tercih edilen malzemelerin en başında gelir. Kullanım kolaylığı olması da malzemenin en temel avantajları arasında yer alır. Ayrıca vinil malzeme hiçbir biçimde insan sağlığı için risk içermez. Bu bile tercih edilmesi için başlı başına temel bir nedendir.
Şimdi artık vinil baskı olgusuna değinelim artık.
Vinil Baskı Nedir?
Vinil nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise o noktada da şu bilgi verilebilir. Vinil üzerine farklı teknik ve ekipmanlar ile yapılan baskı türüne bu isim verilmektedir. Vinil üzerine yapılan baskılarda kullanılan teknik ve makineler benzer tarzda bir malzeme olan folyodan biraz daha farklı olup kendi içinde başlı başına bir uzmanlık gerektirir. Bu konunun özellikle altını çizmek gerekir. O yüzden vinil baskı yaptıracak kişi veya kurumların özellikle bu alanda uzman kendini kanıtlamış olan kurumlardan referanslarını da kontrol ederek hizmet alması gerektiği unutulmamalıdır.
Vinil Baskı Nasıl Yapılır?
Vinil nasıl yapılır denildiğinde ise öncelikle baskının nereye yapılacağı belirlendikten sonra ölçülendirme yapılır. Sonrasında vinil üzerine yapılacak baskı seçilir. Burada da çözünürlük kaybı olmamalıdır. Birebir ölçüde olmalı ve aslına sadık kalınmalıdır. Bu aşamadan da sonra artık baskı ilgili teknolojik makineler ile gerçekleştirilir. Sonrasında son kontroller yapılıp yerleştirileceği alana götürülerek konulur.
Vinil Baskı Nerelerde Kullanılır?
Vinil hemen her yerde isteme bağlı olarak özellikle dış mekanlarda kullanılır ama ağırlıklı olarak en sıklıkla kullanıldığı yerler şunlardır:
- Fuar stantları
- Muhtelif türde posterler ( Atatürk için sıklıkla tercih edildiğini ifade etmek gerekir)
- Totem tabela baskılar
- Dekorasyon amaçlı
- Cephe kaplamaları
- Bina germe
- Reklam veya tanıtım amaçlı baskı ve afiş çalışmaları
- Işıklı tabela branda baskısı ağırlıklı olarak kullanıldığı yerlerdir.
Vinil Baskı Fiyatları
Son olarak vinil baskı fiyatları hakkında bilgi vermek gerekir ise o konuda verilebilecek olan bilgiler ise şunlardır:
- Toplam kullanılan malzeme miktarı
- Yapılan baskının türü özelliği
- Kullanılan vinilin ithal ya da yerli olması
- İlgili firmanın fiyatlandırma stratejisi fiyatları etkileyen unsurlardır.