Okul Öncesi Çocuklar İçin 5 Süper Deney

Okul Öncesi Çocuklar İçin 5 Süper Deney

Okul Öncesi Çocuklar İçin 5 Süper Deney

Okul öncesi çocuklar için hazırlayacağınız bu 5 süper deney ile hem onları şaşırtacak hem de düşünemeye sevk edeceksiniz. Bağcılar bilim şenliği deneyleri okul öncesi çocuklarda oldukça ilgi çekici olmaktadır.

1.Yanardağ Deneyi

Hazırlayacağınız bu deney ile çocuklara yanardağ patlamalarının nasıl olduğunu açıklayacağız. Öncelikle çocuklara yanardağ resimleri göstererek işe başlayacağız. Dünyamızın yuvarlak olduğunu, merkezinde ise çok kızgın, kırmızı renkte bir sıvı olduğundan bahsedeceğiz. Bazı durumlarda bu sıvının dünyanın yüzeyine çıktığını ve bunun da yanardağlar sayesinde olduğunu anlatacağız. Sonrasında ise hadi sizinle Bağcılar bilimsel deneyler yapalım diyerek deneye başlayacağız.

Öncelikle kullanılmış gazeteler, plastik bir şişe ve grapon kâğıdı kullanarak yanardağımızı hazırlıyoruz. Sonrasında ise sirke, karbonat ve su ile yanardağ patlamasını gerçekleştireceğiz. Öncelikle hazırladığınız yanardağ maketini çocukların görebileceği bir yere bırakın ve incelemelerini sağlayın. Daha sonra karbonat ve sirke hakkında çocuklara bilgi verdikten sonra, yanardağ maketinin içindeki plastik şişeye suyu ve üzerine karbonatı döküyoruz. Üzerine sirke ilave ettiğinizde, karbonatla tepkimeye girerek köpürmeye başlayacak. Dilerseniz suyun içine kırmızı boya katarak, kırmızı lav elde edebilirsiniz.

2.Tuzlu Su Deneyi

İki büyük bardak alıyoruz. Bunlardan birine normal su diğerine tuzlu koyuyoruz. İki yumurta alıyoruz ve her iki bardağa birer yumurta koyuyoruz. Normal suya koyduğumuz yumurta bardağın dibine batarken, tuzlu suya koyduğumuz yumurta bardağın orta kısmında kalıyor ve batmıyor. Tuzlu suyun daha yoğun olmasından dolayı yumurtanın batmadığını çocuklara açıklıyoruz.

3.Fırıldak Balon Deneyi

Deney için bir adet balon, bir toplu iğne, bir kalem, bir adet pipet ve banta ihtiyacımız var. Balonu şişirdikten sonra ağzına pipeti sokup, bantlıyoruz. Kalemi dikey konuma getirerek toplu iğne yardımıyla pipetin tam ortasından kaleme tutturuyoruz. Pipetle balonu şişirip, serbest bırakıyoruz. Balon kalemin üzerinde fırıldak gibi dönüyor. Bağcılar 5 yaş bilim deneyleri arasında yer alan bu deney ile çocukları oldukça şaşırtabilirsiniz.

4.Parmak İzi Deneyi

Bu deneydeki temel amaç, insanların parmak izlerini birbirlerinden farklı olduğunu çocuklara göstermektir. Bu deney için pudra, bant, siyah kâğıt ve büyüteç gereklidir. Öncelikle başparmağımızı pudraya batırıyoruz. Daha sonra parmağımızı banta bastırarak parmak izini çıkarıyoruz. Bu bantı siyah kâğıda yapıştırıyoruz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra çocuklara büyüteç ile parmak izlerine bakmalarını sağlıyoruz. Çocuklar da parmak izlerinin birbirinden farklı olduğu görmüş oluyorlar.

5.Mum Deneyi

Bağcılar eğlenceli bilim deneyleri arasında yer alan bu deneyimizde amacımız oksijensiz ortamda yanmanın gerçekleşmeyeceğini çocuklara anlatmak. Bunun için bir bardak ve muma ihtiyacımız var. Mumu yakıyoruz ve bardağı üzerine kapatıyoruz. Bir süre sonra mum kendiliğinden sönüyor. Burada çocuklara oksijensiz ortamda yanmanın gerçekleşemeyeceği anlatılıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir