Nişan ve Nişan Adetleri
Nişan; kısaca söylemek gerekirse, evlenmeyi düşünen kadın ve erkeğin bu niyetlerini, bulundukları yörenin örf ve adetleri doğrultusuna göre belirtme durumudur. Evliliğe giden yolda ilk adım olan bu sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda, yöreden yöreye ve insandan insana değişen pek çok farklı adet mevcuttur.
Özellikle içinde yaşadığımız güzel ülkemiz Türkiye’nin; aradan geçen binlerce yıldır pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olduğu gerçeğini düşününce, bu adetlerin ne kadar çeşitli olduğunu hayal bile etmek zor.
Nişan Adetleri
Güzel ülkemiz Türkiye’nin söz ve nişan adetleri söz konusu olduğunda unutulmaması gereken bir şey varsa o da belirli bir standart olmadığı ve söz konusu adetlerin birbirlerine benzemesine rağmen, bölgeden bölgeye çeşitli açılardan fark gösterdikleridir. Şimdi gelin ve bu adetlerden bazıları nelermiş öğrenelim.
–Nişan Bohçası
En eski nişan geleneklerimizden birisi olan bu geleneğimiz çerçevesinde, genellikle evlenecek çiftin ailelerindeki bireylere gömlek, çorap, pijama, ceket gibi hediyeler konulmasının yanısıra gelin veya damat için de aynı türden hediyeler de nişan bohçasına konulur (bohçanın içeriği yöreden yöreye ve aileden aileye değişiklik gösterebilir). Genellikle, oldukça süslü bir şekilde sunumu yapılır.
–Nişan Takı Merasimi
Ülke genelindeki çoğu bölgede hala uygulanan bu gelenek çerçevesinde, geline altın ve pırlanta takı setleri takılır ve ayrıca yakınlık durumuna göre altınlar da hediye edilebilir. Bu noktada unutulmaması gereken bir şey var. Her ne kadar nişan takı merasimi daha yaygın bir gelenek olsa da, bazı bölgelerimizde söz kesildikten sonra da takı merasimi yapılmaktadır. Bu çerçevede önceden araştırma yapıp hazır olmakta mutlaka fayda vardır.
–Nişan Töreni
Meşhur Kına gecesi haricinde gene yaygın olarak hala uygulanan bir geleneğimiz olan nişan
törenleri , ister sevdiklerinizle beraber evinizde isterse de kiraladığınız özel bir mekanda düzenlenebilecek olan bir törendir. Genellikle yaşlı ve saygın bir aile büyüğünün; yeni evlenecek çiftin evliliğinin hayırlı ve mutlu olması dileğiyle yaptığı kısa bir konuşma yapmasıyla başlayan bu tören, kırmızı kurdele ile birbirlerine bağlanmış olan nişan yüzüklerinin, gelin ve damat adayının parmaklarına takılması ve bir tepsi ile törenin yapıldığı mekana getirilen makas ile kurdelenin kesilmesiyle devam eder. Ha, bu arada, törende verilecek olan hediyelerden de bahsetmeden olmaz. Genellikle gelin ailesi tarafından damat adayına kaliteli bir saat takıldığı törende, damat ailesi tarafından da geline takı ve mücevher gibi değerli hediyeler takılır.
–Kına Gecesi
Türk Kültürünün en önemli etkinliklerinden birisi olan bu eğlence; genellikle düğünden bir gece önce yapılsa da ,bazen düğün tarihine yakın bir nişan sonrasında da yapılmaktadır). Oldukça duygusal bir doğaya sahip olan ve sadece kadınların katılabildiği bir eğlence olan kına gecesinde, gelinin annesi ve kayınvalidesinin de gelin kadar şık olmaları beklenir. Şarkılar ve türküler , bu gecenin ayrılmaz bir parçasıdır.