Evde Eğitim Nasıl Olur?

Evde Eğitim Nasıl Olur?

Evde Eğitim Nasıl Olur, covid-19, Evde eğitim nasıl gerçekleşir, - Dil eğitimi , online eğitim,
Evde Eğitim Nasıl Olur?

Çocuklar doğumdan önce anne karnın öğrenmeye başlar. Doğumla birlikte dünyada gelişim devam eder. Öğrenerek zihin kendini geliştirir ve bu gelişim çocuğun yaşama ayak uydurmasıyla ölene kadar devam eder. Tabii ki bu süreçte çevreden alınan eğitimin etkisi de çok fazladır. Önce çevresel faktörlerden aile çocuğun eğitimine ve gelişimine katkılar sağlar. Daha sonra okulda alınan eğitimlerle zihin gelişir, yeni bilgiler öğrenilir ve çocuklar dünyaya hazırlanır.

Tüm bu süreçler ise zaman zaman yaşanan problemler sebebiyle sekteye uğrayabilir. Günümüzde özellikle eğitimin sekteye uğraması, çocukların eğitimde farklı bir sisteme alışmaya çalışması, gelişimin olumsuz etkilenmesine sebep olmuştur. Covid-19’la okullar açılmış ama daha sonra artan vaka sayılarıyla okullar tekrar online eğitime dönmüştür. Kimi aileler okullar açılmasına rağmen virüs tehlikesi nedeniyle çocuklarını okula göndermemiş, online eğitimi tercih etmiştir. Kimileri ise çocuklarının evde bireysel olarak eğitimlerine devam etmelerini tercih etmiştir. Dolayısıyla “Evde eğitim nasıl olur? Evde eğitim nasıl gerçekleşir?” sorularına da cevaplar aranmaya başlanmıştır. Eğitimci gözüyle çocukların evde eğitimlerine nasıl devam edebileceğine yönelik bazı önerileri aşağıda sizinle paylaşacağız.

Evde Eğitim Nasıl Olur, covid-19, Evde eğitim nasıl gerçekleşir, - Dil eğitimi , online eğitim,
uzaktan eğitim nedir, nasıl olur?
  1. Öncelikle çocukların genel kültür anlamında eksik kalmamaları için mevcut kademedeki eğitime yönelik hazırlanmış kitapları materyal olarak kullanmaları çok önemlidir. Bu salgın sonunda bitecek ve yüz yüze eğitim devam edecek. Dolayısıyla çocukların yaşıtlarından geri kalmaması adına mevcut kademedeki eğitim setlerinin çocuğa düzenli olarak eğitim anlayışı benimsenerek verilmesi gerekir. Böylece çocuk sonraki senelerde birikimsizliğin bedelini ödemek zorunda kalmayacaktır.
  2. İkinci olarak evde ekstra ders aktiviteleri geliştirmek şarttır. Okulda verilen eğitimler sadece ders kitaplarından ibaret olmadığı için çocukların sosyalleşerek veya farklı aktiviteler yaparak, yaşayarak öğrenme stratejisiyle eğitim alarak kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Dolayısıyla evde verilen eğitimin de ders kitaplarından ibaret olmaması gerekir. Peki, ne yapılabilir?
  • Çocuklara online ders materyalleri çıktı alınarak uygulanabilir.
  • Online geliştirici oyunlarla eğitim desteklenebilir.
  • Dil eğitimi için hazırlanan yüzlerce aplikasyon mevcut. Bu aplikasyonlardan özellikle kelime öğretimine yönelik eğlenceli uygulamalar çocuğun ilgisini çekeceği için böyle aktivitelerle eğlenerek öğrenmeleri sağlanabilir.
  • Evde eğlenceli basit deneysel çalışmalar yapılabilir. Bu da gerçekliğe en yakın öğretim yöntemi olduğu için kalıcılığı oldukça fazladır.
  1. “Evde eğitim nasıl olur?” sorusuna verilecek bir başka cevap da ebeveynlerin çocukların yaratıcılığını geliştirmeye yönelik aktiviteler olacaktır. Örneğin evde yapılacak basit bir düzenekle ışığın nasıl yandığı öğretilebilir. Evde hazırlanan basit kağıt oyunlarıyla ezber gerektiren konular öğretilebilir. Aynı şekilde mutfakta fasulye deneyi, yemek pişirirken suyun nasıl buharlaştığı, yani evdeki genel işler bir eğitime dönüştürülebilir. Bu da tamamıyla ebeveynlerin yaratıcılığı ile gerçekleşecek yöntemlerdir.
  2. Bir başka seçenek de eğitime ara vererek yalnızca kitaplarla süreci geçirmektir. Öğrenmenin temelinde “okuduğunu anlama ve hızlı okuma” vardır. Anlama becerisi gelişen çocuklarda öğrenme hızı da artmaktadır. Örneğin matematikte başarısız olan bir çocuk soruyu doğru okumayı başarabilmiş midir? Görmesi gereken formülü zihninde canlandırabilmiş midir? Bunu yapabilmesi için soruyu doğru okuyabilmesi, doğru algılayabilmesi gerekir. Kitap okumak özünde basit bir eylem olarak görülse de aksine her şeyin temelini oluşturan bir aktivitedir. Anlama ve okuma hızı gelişen birey sonraki seviyelerde zorluk yaşamaz, yaşıtlarına göre anlama hızı artacağı için öğrenme hızı da artar. Dolayısıyla eksikliklerini çok daha kolay ve hızlı tamamlar. Çocuklara eğitime ara verilerek kitap okuma seansları oluşturulması için de anne ve babanın veya aile bireylerinin tümünün örnek olması gerekir. Zaten sokağa çıkma yasaklarıyla evlerimizde bolca vakit geçiriyoruz. Bilinçli ebeveynler bu durumu fırsata çevirerek akşam vakitlerinde televizyon izlemek yerine kitap okuma saatleri düzenleyerek çocuklarının geleceğine çok büyük fayda sağlayabilirler.
Evde Eğitim Nasıl Olur, covid-19, Evde eğitim nasıl gerçekleşir, - Dil eğitimi , online eğitim,
Eğitime Korona Engeli

Covid-19 eğitim sisteminin düzeninde değişiklikler yaşanmasına sebep olmuştur. Fakat bu durumu bir kriz değil bir fırsat olarak nitelendirebilenler, hem kendilerini hem ailelerini hayata dair doğru yönlendirmelerle değerlendirebilirler. Böylece başarı da devamında kaçınılmaz olacaktır. Evde eğitim tahmin edildiği kadar da zor değil. Önemli olan doğru bakış açısıyla yönlendirmeler yapmak ve bu yönlendirmeleri sürekli pekiştirmektir. Kalıcı olmasını sağlamaktır. Eğitimin öğretimin olmadığı bir dünyanın geleceği de ne yazık ki yoktur. Gelecek, gelecek nesillerin eseri olacaktır. Geleceği aydınlatmak da ancak şimdiyi doğru şekilde değerlendirmekle mümkün olur. Sadece çocukların değil kendimizin kişisel gelişimine katkı sağlamak için de eğitime önem vermeliyiz. Çünkü zihin geliştikçe bakış açısı, insanın ufku da gelişir, genişler. Çocuklara verilen eğitimle aslında kendimiz de farkında olmadan yeni şeyler öğrenir, kendimizi geliştirme fırsatı yakalarız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir