Çocuklarla Yapabileceğiniz Basit Bilimsel Deneyler
Çocuklarla Yapabileceğiniz Basit Bilimsel Deneyler
Çocuklar bilimsel deneyleri çok severler. Çünkü bu deneyler onları şaşırtır ve bu deneyin altında yatan gerçekleri anlamazlar. Bununla birlikte Küçükçekmece bilimsel deneyler çocukların hafızalarında bir ömür boyu kalır. Ayrıca okuldaki fen derslerinde bu bilimsel deneylerin altında yatan gerçekleri de kolaylıkla anlayabilirler. Evinizde bulabileceğiniz basit malzemeler ile çocuklarınızı etkileyecek ilginç deneyleri sizler için derledik.
Yanmayan Balon
Malzemeler;
- 2 adet balon
- 1 adet mum
- 1 çay bardağı su
- Kibrit ya da çakmak
Deneyin yapılışı; Öncelikle birinci balonu şişirin ve yanan bir mumun üzerine tutun ve balonun patlayacağını çocuklara gösterin. Daha sonra ikinci balonu su ile doldurup yanan mumun üzerine tutun. Bu kez balonun patlamadığını göreceksiniz. Bu çocuklarınızı çok şaşırtacak.
Açıklaması; balonun içinde bulunan su, mumun sıcaklığını emerek balona zarar vermesini önler. Bu sayede balon patlamaz.
Kalem Hilesi
Malzemeler;
- Bir adet polietilen torba
- Birkaç tane kalem
- Su
Deneyin yapılışı; torbayı yarısına kadar su ile dolduralım. Torbanın su ile dolu olan yerlerinde kalemle delerek kalemleri diğer taraftan çıkaralım. Küçükçekmece bilimsel basit deneyler arasında yer alan bu deneyde torbanın su sızdırmadığı görülecektir.
Açıklaması; torbaya su doldurmadan kalemlerle delik açsaydınız suyu doldurduğunuzda su dışarı sızacaktı. Ancak torba su ile dolu iken kalemlerle delik açtığınızda polietilenin özelliğinden kaynaklı olarak su sızıntı yapmayacaktır. Polietilen, parçalanınca molekülleri birbirine daha yakın hareket etmeye başlar ve kalemlerin çevresini sarar. Bu da suyun sızıntı yapmasını engeller.
Renkli Lahanalar
Malzemeler;
- 4 adet içi su dolu bardak
- Dört farklı renkte gıda boyası
- 4 parça lahana yaprağı
Deneyin yapılışı; her bardağa farklı renklerde gıda boyalarını ekleyin. Daha sonra her bardağa bir ucu dışarıda kalacak şekilde lahana yaprağı yerleştirin. Bardakları bir gece bu şekilde bırakın. Sabah baktığınızda yaprakların renginin değişmiş olduğunu göreceksiniz. Küçükçekmece bilimsel deneyler eğlenceli olduğu kadar şaşırtıcı etkiye de sahiptir.
Açıklaması; Bitkiler suyu emerler ve buna kılcal etki adı verilir. Bitki suyu emdiği için su, bitkinin en küçük damarlarına kadar nüfuz eder. Bu sayede renkli suyu emen lahana yapraklarının da rengi değişmiş olur.
Yüzer Yumurta
Malzemeler;
- İki bardak su
- İki adet çiğ yumurta
- Beş yemek kaşığı tuz
Deneyin yapılışı; şaşırtıcı Küçükçekmece bilimsel deney örnekleri arasında yer alan bu deneyimizde bir bardak suyun içine bir yumurtayı bırakıyoruz. Yumurta bardağın dibine çökecektir. Daha sonra ikinci bardağın içine sıcak su dolduruyoruz ve beş yemek kaşığı tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Suyun biraz soğumasını bekliyoruz. Daha sonra diğer yumurtayı bu bardağın içine bırakıyoruz. Yumurta bardağın dibine çökmeyecek, suyun üstünde yüzecektir.
Açıklaması; yumurtanın yoğunluğu saf suyun yoğunluğundan daha fazla olduğu için suyun dibine çöker. Ancak tuzlu suyun yoğunluğu yumurtanın yoğunluğundan daha yüksek olduğu için yumurta suyun üzerinde kalır.