ÇOCUKLARA ÇEŞİTLİ ANİMASYON ETKİNLİKLERİ İLE TUVALET EĞİTİMİ
Çocuğunuzu kucağınıza ilk verildiği andan itibaren onun için uğraşmaya başlanır. Çocuğunuz zamanla yemek yemeyi, yürümeyi nasıl öğrendi ise tuvaletini de yapmayı o şekilde elbette öğrenecektir.
Tuvalet eğitimi; çocuğunuzun size veyahut bir başkasına ihtiyaç duymadan tek başına tuvalete çıkabilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Sizler de çocuklarınız için tuvalet eğitimlerini daha rahat geçirmeleri için gelin yazımızı inceleyelim.
Tuvalet eğitimi kaç yaşında verilmelidir?
Çocuğunuzu fiziksel olarak gözlemlemek mümkün ve kolaydır ama iş anatomik olarak gözlemlemeye gelince uzmanların bilgilerinden yararlanmakta fayda vardır.
Bu süreçte çocuklarınızın idrar torbalarının gelişmesi son derece önemli bir etkendir. Bir çocuğun idrar torbasının gelişmesi 15 ve 18. Aylarda başladığı görülmüştür.
Ayrıca çocuklar çişlerine gündüzleri daha sık çıkarken, geceleri ise daha az çıkmaktadırlar.
Çocuklarınıza tuvalet eğitimi verme yaş aralığı 24 ve 36 yaş aralığı için en uygun olarak görülmüştür.
Uzmanlara göre bu eğitimi 2 yaşından küçük çocuklara vermek doğru olmaz. Oldu ki erken dönemlerde çocuklara tuvalet eğitimi vermeye kalkışırsanız veya onları bu eğitime zorlarsanız çocukta ileri dönemde ruhsal bozukluklara yol açtığı gözlemlenmiştir.
Çocuklar 18 aylıktan itibaren mesane ve bağırsak için gerekli olan kas kontrollerini sağlarlar.
Çocuklara tuvalet eğitimi verirken de oldukça sabırlı olmalısınız. Unutmamalısınız ki komşunun çocuğunun 2 günde almış olduğu tuvalet eğitimi ile sizin çocuğunuzun tuvalet eğitimini kavraması aynı olmayacaktır. Bu yüzden karşılaştırma yapmamalısınız ve eğitimini sabırla beklemelisiniz.
Çocuklar tuvalet eğitimini genel anlamda 3 ve 6 ay arasında almaktadırlar.
Çocuğunuz siz tuvalete giderken sizi gözlemliyorsa, bağırsak hareketlerini size bildiriyorsa, altında ıslak veya pis bezle gezmekten hoşlanmıyorsa, pantolonunu kendi başına çekmeyi öğrendiyse, yürüyebiliyorsa, idrarın büyük bir bölümünü bir kerede yapabiliyorsa, 3-4 saat süresince kuru kalabiliyor ve tuvaletten korkmuyor ise tuvalet eğitimi verebilirsiniz.
Çocuklara tuvalet eğitimini nasıl verirsiniz?
Çocuklara verilen tuvalet eğitimi kadar sabırlı bir iş yok. Hele ki bazı çocukların tuvaletten korktuğunu göz önünde bulundurursak.
Çocuklara tuvalet eğitimi vermeden önce belki bir palyaço etkinliği ile tuvalet eğitiminin önemi gibi gerekli olan bilgileri anlatabiliriz.
Çocuklarınıza tuvalet ile ilgili kitaplar okuyup, kullanacağı malzemeleri tuvaleti, sifonu, kağıt havluyu, klozeti gibi malzemeleri da anlatabiliriz.
Çocuklara tuvaleti nasıl kullanacağını göstermek de önemlidir. Ama rahat bir ortam açısından da babanın oğluna, annenin de kızına öğretmesi çocuğunuz için daha rahat olabilir.
Hatta çocuğunuz için lazımlığı ve iç çamaşırını da birlikte seçebilmeniz onu da bir birey olduğunu gösterir.
Ama unutmamalısınız ki tuvalet eğitiminde çocuğunuzun bezini bir kere çıkardığınız takdirde geri bağlamamalısınızdır. Dışarıda bağlamak gibi ya da uyurken bağlamak gibi gereksinimler de bulunulmamalıdır.
Çocuğunuza tuvalete girdikten sonra yapacağı aşamaları da öğretmelisiniz.
” Önce tuvalete gireceksin, sonra külotunu çıkaracaksın, sonra çişini yapacaksın, sonra kişisel temizliğini yaptıktan sonra külotunu tekrardan giyip ellerini yıkayacaksın.” Gibi sıralamaları ona söyleyip, bunları yaparken de onu gözlemlemelisiniz.
Çocuğunuza bu aşamaları anlatımı sırasında dilerseniz bir animasyon etkinliği gibi de gösterip, öğretebilirsiniz.
Çocuğunuza vereceğiniz ödülü de yaşına göre maliyeti yüksek olmayan ödüller seçmelisiniz.
Çocuğunuza yatmadan evvel sıvı verimi kesilmelidir. Çocuğunuzun gündüzleri mesane kas kontrolü bu düzene alıştıktan sonra da geceleri de alışmaya başladığını göreceksiniz.
Çocuğunuzun normal gelişimine rağmen 4 yaşından sonra verilmeye çalışılması tuvalet eğitimi klinikte geç kalınmış olarak görülmektedir.
Çocuğunuz gündüz tuvalet eğitimini kazanmış olsa da 5-6 yaşına kadar geceleri altına ıslatmaya devam ettiği gözlemlenmiştir. Bu durum size korkutup endişe yapmasın gece eğitimi gündüz eğitimine oranla çocukların algılayabilme açısından daha zordur.