Keşanlı Ali Destanı

Keşanlı Ali Destanı


Bu yazıda Keşanlı Ali Destanı hakkında bilgiler vereceğiz. Dilerseniz hemen başlayalım. Keşanlı Ali Destani Türk Tiyatrosunun en önemli eserlerinden bir tanesidir. Bugün Türk tiyatrosunda kült olmuş tiyatro eserlerinden bir tanesidir.Eser dünyaca ünlü yazarımız Haldun Taner’e aittir. Yazının hemen bu noktasında şunu net bir biçimde ifade etmek gerekir ki Haldun Taner tiyatro alanında ülkemizin en iyi kalemlerinin başında gelir.

Keşanlı Ali Destanı müzikal tarzda olan bir tiyatro eseridir. İlk defa 31 Mart 1964 tarihinde Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu tarafınca İstanbul Beyoğlu ilçesinde Muammer Karaca Sahnesinde sahneye konulmuştur. Oyunun Keşanlı Ali’si kült bir oyuncu olan Engin Cezzar’dır. Zİlha ise tahmin edilebileceği gibi son derece özel bir kadın olan Gülriz Sururi’dir. İlk sahnelendiği zaman son derece büyük ses getirmiş olan bir eserdir. İlk sahneye konan oyunun müziklerini yine alanında duayen bir usta olan Yalçın Tura yapmıştır. Eser 1970 yılında İngilizce diline de çevrilmiştir.

Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner tiyatro, Genco Erkal tiyatro, İstanbul Çocuk Tiyatrosu, çocuk tiyatrosu, Çocuk Tiyatrosu Oyunları, Çocuk Kukla Tiyatroları,
Keşanlı Ali Destanı

1964 senesinden 1970 senesine kadar Türkiye’nin değişik yerlerinde tamı tamına 493 kere sahnelenerek büyük bir rekora imza atmış olan oyundur.

Keşanlı Ali Destanı Televizyonda

Dahası Keşanlı Ali Destanı gördüğü büyük ilgi üzerine televizyonda da yayınlanmıştır. TRT isimli kanalda 1988 yılında dizi olarak yayınlanmıştır. Dizinin yönetmenliğini Türk Tiyatrosunun duayen ismi Genco Erkal yapmıştır. Genco Erkal tiyatro dünyasının dünya çapında da en önemli isimlerinden bir tanesidir. Dizi yayınlandığı dönem çok beğenilmiştir. Genco Erkal dizide aynı zamanda Keşanlı Ali’ye hayat vermiştir. 2011 yılında ise eser bu sefer Kanal D için çekilmiştir. Burada Keşanlı Ali’ye dönemin harika işlere imza atan karakter oyuncu Nejat İşler hayat verir iken Zİlha rolünde ise Belçim Bilgin vardır. Dizinin yönetmeni ise Türk sinemasının özgün yönetmenlerinden Çağan Irmak’tır.

Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner tiyatro, Genco Erkal tiyatro, İstanbul Çocuk Tiyatrosu, çocuk tiyatrosu, Çocuk Tiyatrosu Oyunları, Çocuk Kukla Tiyatroları,
Keşanlı Ali Destanı Dizi

Günümüze gelindiğinde popülerliğini hala koruyan Keşanlı Ali Destanı farklı tiyatro gruplarınca sahneye konulmaya devam etmektedir. Dahası yurt dışında da farklı dillerde gösterimleri olan bir eserdir.

Keşanlı Ali Destanı Sinemada

https://youtu.be/9AeDb37iZsY

Ayrıca Keşanlı Ali Destanı isimli eser sinemaya da uyarlanmış burada da çok ses getirmiştir.Filmin senaryosu usta yönetmen Atıf Yılmaz ve Haldun Taner tarafından yazılmıştır. Filmde Keşanlı Ali’yi Fikret Hakan oynamıştır. Zilha karakterine Fatma Girik hayat vermiştir. Eser siyah beyazdır. Filmin yapımcısı Memduh Ün iken filmde Türk sinemasının birçok efsane oyuncusu yer almıştır. Filmde müzikleri yine Yalçın Tura yapmıştır. Film yine 1964 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Filmde oynayan birçok oyuncu Antalya Film Festivalinden ödülle dönmüştür. Hala en başarılı Türk filmleri arasında gösterilmektedir.

Tam da bu noktada bir dip not olarak Keşanlı Ali Destanı isimli eserde ilk defa gecekondu sözcüğünün kullanıldığı görülür.

Keşanlı Ali Destanı Konusu

Şimdi de bilmeyenler için oyunun konusunu özetlemek gerekir. En başta şunu söylemek gerekir ki oyun aynı zamanda döneminin siyasi bir eleştirisidir. Bunu çok ince ve naif bir biçimde ama bir o kadar da vurucu şekilde yapar. Oyun güldürür iken ciddi ciddi düşündürür. Döneminin analizini son derece iyi yapan bir eserdir.

Sineklidağ, büyük bir şehrin eteklerinde bulunan gecekondulardan meydana gelen, ezilmiş, yoksul insanların yaşadığı bir varoş olarak adlandırılan yerleşim yeridir. Keşanlı Ali, Çamur İhsan isimli kişiyi öldürmekten hapse düşer ama hapisten bir kahraman olarak çıkıp gelir. Keşanlı Ali’nin iki tane dramı vardır: İlki, tamamı ile suçsuzdur; ikincisi ise aşık olduğu Zilha isimli öldürdüğü söylenen Çamur İhsan’ın yeğenidir. Dahası ona düşmanca bir tavır sergilemektedir. Muhtar seçilen Keşanlı Ali, Sineklidağ’da yeni bir düzen kurar ama kendi içinde beyni ile yüreği arasında gidip gelir. Kendini hem toplu hissetmekte, hem de aşkına sahip çıkmak istemektedir. İşte tam da bu noktada hapiste yaşadıklarından öğrendikleri ise Ali kendi destanını yazmaya karar verir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir