Fotoğraf Çekmenin İncelikleri
Fotoğraf tarihi çok eskilere dayanmamakla beraber yine de benzer alanlar içinde en ciddi gelişim gösteren alanlardan bir tanesidir. Bugün artık teknolojinin ilerlemesi ile fotoğraf tarihi yazımızda da ifade ettiğimiz gibi karanlık oda ortadan kalksa ve tamamen dijital ortamda baskı yapılsa da fotoğraf hala bir sanat dalıdır. Üstelik fotoğraf aynı zamanda arşivsel bir de yönü olan tarihe görsel olarak not düşme adına son derece önemli olan bir olgudur.
Gerek ülkemizin gerek dünyanın en büyük fotoğraf sanatçılarından bir tanesi olarak gösterilmesine rağmen kendisini asla sanatçı olarak kabul etmeyen Ara Güler vermiş olduğu bir röportajda fotoğrafı çekerken bitirdiğini ve sonrasında asla oynamadığını ifade eder.
Günümüzde bilgisayar üzerinde her türlü oynamak mümkün olsa da fotoğraf çekmenin çok ciddi incelikleri vardır. Ancak iyi çekilen bir fotoğraf üzerinde oynama yapıldığı zaman unutulmaz görüntüler ortaya çıkar.
İşte O İncelikler

Fotoğraf çekmek herşeyden önce bir bakış açısı gerektirir. İster ticari fotoğraf çekilsin, ister sanatsal bir fotoğraf kişinin belli bir fotoğraf gözünün olması gerekir. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünebilmeli ve ona göre çekim yapabilmelidir. Yani eline fotoğraf makinesi almak yetmez. Deneyimli olaylara analitik bakan bir bakış açısının olması gerekir.
Bir diğer önem arz eden konu elbette fotoğraf bilgisi hususudur. Kişi ama usta çırak ilişkisi ile ama tamamen bu alanda verilen eğitimlere devam ederek temel fotoğraf eğitimi almalıdır. Sonrasında da işin alt yapısını ve tekniğini de bildiği için kolayca çekim yapabilir.
Gelelim bir diğer önemli olan hususa ışık olgusu. Kötü ve doğru olmayan bir ışık eğer portre fotoğrafı çekiliyor ise kişiyi olduğundan daha yaşlı ve daha çirkin gösterebilir. Özellikle iç mekan çekimlerinde yapay ışık kullanılıyor ise doğru ışık seçimi ve açısı son derece önemlidir. Benzer şekilde dış mekanlarda da ışığın durumuna göre çekim yapılmalıdır.
Gelelim şu altın oran kanununa. Her ne kadar bu olgu daha çok sanatsal fotoğraflar için olsa da üçte bir oranında ayarlama yapılabilir çekilen obje fotoğraf karesi içinde ayarlanmalıdır.
Ne fotoğrafı çekiliyorsa fotoğrafta onlar olmalı ve gereksiz detaylar fotoğrafta bulunmamalıdır. Bu fotoğrafta görüntü kirliliği yaratır ve amaca uygun bir fotoğraf olmasının önüne geçer.
Mesafe doğru bir biçimde ayarlanmalıdır ki fotoğraf istenen sonucu versin. Son olarak da bu bağlamda kullanılan ekipmanların doğru ekipmanlar olması gerektiğini ifade etmek gerekir. Ayrıca kullanılacak olan ekipmanlar kullanılmadan önce temizlenmeli ve gerekli kontrollerden geçirilmelidir.
Aksi istenmiyorsa netlik ayarı doğru bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Fotoğraf anlaşılır ama istenen amaca uygun olmalıdır. Gerekli olan durumlarda monopod veya tripod kullanılmalıdır.
Son olarak da tıpkı Ara Güler ustanın da ifade ettiği gibi fotoğraf çekilmeden önce insanın kafasında ortaya çıkacak görüntü belirlenmeli ve ona göre çekim yapılmalıdır.