Elimize kına nasıl yakılır?

Elimize kına nasıl yakılır?

Elimize kına nasıl yakılır, Hint kınası, peygamber kınası,
Elimize kına nasıl yakılır?

Kına eskilerden gelen çok önemli bir geleneklerimizden biridir. Kına anadoluda çok yaygın olan ama sadece anadoluda yaygın olmakla kalmayıp,arap ülkelerinde,mezopotamyada,hindistanda,asyada çok yaygın olan ritüellerden biridir. Bizim kendi anadolu geleneklerimizinde vazgeçilmez parçalarından biridir. Askere giden genç erkeklere yakılır.eskiden savaşa giden askerlerede yakılırdı. Kurban olacak hayvana yakılır,adak adanacaksa eğer adak olacak hayvana yakılırdı. Elimize kına nasıl yakılır? Bir miktar kına az su ile karıştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken çok fazla su konmamasıdır.çünkü çok fazla su konursa akar ve rengi çıkabilir. Püf noktalarından bir tanesi ise iyi karılması gerekir.yani karıştırılması gerekir. İyice karıştırılması gerekir. Dua okunabilir karıştırırken veya gül suyu damlatabilirsiniz. Kınayı elimize kaşıklada sürerek yakabiliriz veya parmağımızla sürerekde yakabiliriz.

Hint kınası nedir?

Hint kınasının kökeni pakistan ve hindistana dayanır.eskiden hastalıklardan korunmak için sürülen bu kına şimdi ise kadınların vazgeçilmez bir süs parçası haline gelmiştir. Peki bu kınaları nerelerimize yakabiliriz?kınayı elimize,saçımıza,ayağımıza süs amaçlı olarak yakabiliriz. Kınayı saçımıza yakmak için saç bakım yağlarından bir miktarını kınaya sıkıyoruz,ve sonrasında sulandırarak saçımıza yakmaya başlayabiliriz. Hindistanda da düğünlerde veya yapılan festivallerde de kına yakılır.

Peygamber kınası

Kına bir ağacın verdiği bitkidir. Arabistanda bulunan bu ağaç yapraklarından meydana gelir. Yapraklar kurutulur,öğütülür ve toz haline getirilir. Kına mürekkep gibidir.eski zamanlardan beri kullanılmasının sebeplerinden biride budur. Tabiki kınanın tercih edilmesinin sebebi peygamber efendimiz S.A.V ‘in hadisi şerifinde kınadan bahis buyurmalarıdır. Hadis kaynaklarımızdan anlaşıldığı üzere, asrı sarık döneminde saç ve sakal boyasının genel olarak kına olduğu ifade edilmektedir. Ketamanını bir bitki ile kına karıştırılarak sarı veya kızıl rengi imar ettiren boya maddesi saç ve sakal boyası olarak kullanılmıştır. Kına arabistanda yetişen bir bitki,ve bu bitkinin yapraklarından elde edilen el ve saç boyamada kullanılan toz,yaprakları ve gövdesi itibariyle dar ağacına benzemektedir. Ayrıca kına ile erkekler saçlarını ve sakallarını,kadınlar ise saç ve ellerini boyarlar. Kına sade olarak kullanıldığı gibi,çivit otundan imal edilen tuz ile karıştırılarakda kullanılmaktadır. Turuncuya çalan kızılımsı hoş bir rengi vardır. Eski medeniyetlerde hoş görünmek için kullanılan kına peygamberimiz S.A.V tarafından tıbbi amaçlı kullanılmış ve tavsiye edilmiştir. Kına serinletici,rutubet verici,kurutucu ve yapışkan özelliğine sahiptir. Bu sebeple peygamberimiz S.A.V hem tedavi amaçlı hem de sağlık ve sıhati korumak için kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bu yüzden adına peygamber kınası diyoruz. Kınanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

●kına baş ağrılarına,ağız içi yaralara,çıban,sivilce,ateş yanığına,cilt,saç,sakal,tırnak sağlığına faydalı olduğu söylenmektedir. Nitekim peygamber efendimiz S.A.V başı ağrıdığı zaman başını kına ile kaplamış ve şöyle buyurmuştur.”kına allah’ın izni ile baş ağrısına faydalıdır.” Ve bir hadiste ise”her ne zaman peygamberimiz S.A.V yaralanır ve vücuduna diken batsa yaranın üzerine veya dikenin battığı yere mutlaka kına koyarlardı.

Ebu davut’un sünnetinde bir hadisinde peygamber efendimiz S.A.V baş ağrısı çekenlere hacamat olmalarını,ayak hastalıkları olanlara da kına yakmalarını tavsiye etmişlerdir. Kına ağacının yaprakları cilde,saçları,elbiseleri ve deriyi boyadığı için yüzyıllardır kullanılmaktadır.

● ağrı kesicidir.herhangi bir nedenden oluşan ağrıya karşı kına doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıyan bölgeye kına uygulandığı zaman ağrının hafiflemesini sağlar. Kına yanık yaralarına da faydalıdır. Ağrıyı azaltdığı için yanıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

●cilt yaralarına iyi gelir. Eski mısır zamanında kına boyamak amaçlı yanı sıra cilt tedavilerindede kullanılırdı. Açık yaraların mikrop kapmasını engellediği ve güneş yaralarına da iyi gelmektedir.işte kınanın say say bitmez faydalarıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir