Düğün organizasyonları nedir?düğün mekanı seçerken nelere dikkat edlmelidir?
Düğün organizasyonları çiftlerin hayatları boyunca anı olarak hatırlayacakları ve anı olarak kalacak bir davetdir. Bu davetlerde genel olarak organizasyon şirketleriyle çalışılır. Peki davet hazırlığının püf noktaları nedir?
●Bir düğünün olmazsa olmazı iyi bir organizasyon şirketiyle çalışmaktır,düğün öncesi hazırlık aşaması ve iyi bir planlama çiftlerin düğün stresini az da olsa atıyor.
●Düğün hazırlık listesinde düğün hazırlığının 6 ay öncesinden başlanması gerekmektedir. Her çifte özel detaylı bir hazırlık tablosu oluşturmaktır.
●Evlilik kararının alınma süreci ve aile büyüklerinin tanışması ile bu uzun ama bir o kadarda heyecan verici sürece adım atmış oluyoruz.ilk yapılacak iş alyansları seçmektir.damat adayının parmak izini taşıyan ahşap alyanslar,
Vintecın vazgeçilmez modelleri,klasik modeller gibi birçok seçenek mevcuttur.
Düğün organizasyonları çiftlerin hayatlarında bir kez gerçekleştirdikleri bir olay olduğu için,gelin ve damat için bu gün çok özel bir gündür.düğün mekanı seçerken öncelik olarak hizmet kalitesi çok önemlidir. Açık alanda mı yoksa kapalı alanda mı yapılması,açık alanda olacaksa kapalı bir yeri var mı onu araştırmak gerekir. Alkollü bir menü mü yoksa alkolsüz mü en önemlisi de kişi sayısının önceden belirlenmiş olmasıdır. Gelin odasının olması gerekir,gelin odasında klima olması gerekir,davet yapılacak yerde jeneratör olması gerekir,en önemlisi de gelinin makyaj temizlemesi için masasının olması gerekmektedir. Ayrıyetten ise gelinin özel koltuğunun da olması gerekmektedir. Peki şimdiki zamanda herşeyi hayalimizdeki gibi yaptık. Osmanlıda düğün nasıl yapılırdı?
Osmanlıda düğün için ilk önce bölgenin kadısına gidip izin istenirdi. Kadı iki tarafında israfdan ve gösterişden kaçınmasını yazardı. Hazırlanan bir sözleşmeyle gelinin hakları güvence altına alınırdı. İzin alındıktan sonra erkek tarafı bir tellal tutarak düğünü çevreye ilan ederdi. Düğün pilavı,dolmalar ve tatlılar hazırlanırdı. Maddi durumu iyi olan aileler , gelin alayında taşımak için nahıl ağacı süsletirlerdi. Bu gelenek anadolu da hititlerden beri devam etmektedir. Pazartesi gelinin çeyizi damat evine gönderilir,bu sırada yol kesen çocuklara şeker dağıtılırdı. Çarşamba akşamı ise gelinin evinde kına gecesi düzenlenirdi. Kimi zaman eğlence sırasında çöken veya yanan evler olurdu. Bunu düzenlemek için bölgenin en üst düzey yöneticisi denetime gelir,gelin evi uygun bulunmazsa kına başka bir yerde yapılırdı. Perşembe öğle veya ikindi vaktinden sonra merasim başlardı. Düğünde silah kullanmak kesinlikle yasaktı. Buna rağmen atış yapan olursa cezalandırılır,sürgüne gönderilirdi. Çiftin nikahı düğünün sonunda kıyılır,evlilik belgeleri teslim edilirdi.
İşte osmanlı dönemi böyleydi.peki islamda düğünler nasıl oluyordu?
Dinimizde düğün yapmak,yeni bir ailenin kurulacağı bir merasimdir. Peygamber efendimiz(S.A.V)düğün yapmayı tavsiye etmiş kendisi de düğün yapmıştır. Düğün sünnettir yani birer ibadetdir. Düğün yaparken bir kere oluyor diyerek harama bulaşmamak gerekmektedir. Dinimizde düğün yapmak erkekle kadınlar bir arada olursa o düğün islami bir düğün olmaz erkeklerle kadınlar ayrı yerlerde olduğu zaman islami bir düğün olur. Peki gelelim günümüzdeki düğün merasimlerine, günümüzde maalesef ki artık hem osmanlı döneminde hemde islami dönemdeki gibi düğünler yapılmıyor. Çünkü teknoloji ve organizasyon şirketleri artık bizim yerimize her bişeyi kendi düğünleriymiş gibi yaparak hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışıyorlar. En iyi ve bizim istediğimiz gibi olacak düğün hazırlıkları yapmak istiyorsak organizasyon şirketlerininde tanınmış ve en iyisi olması gerekir. Bu yüzden çok iyi bir araştırma yapmamız gerekir.ünlü ve müşterilerini memnun etmiş bir firmayla çalışırsak düğün sonrasında hem biz mutlu oluruz hemde düğünümüze gelen misafirlerimiz mutlu olacaktır.