Sünnet Nedir?
Sünnet nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse, erkek çocukların cinsel organının ucunu çevreleyen derinin cerrahi müdahele ile alınması işlemine sünnet denir. Kimileri tarafından sağlık gerekçesiyle (sağladığı bir takım yararlardan ötürü) gerçekleştirilen bu işlem, aynı zamanda da bazıları tarafından kültürel ve dini gerekçelerden ötürü tercih edilmektedir.
Sünnet Neden Yapılmalı
Peki, sünnet işlemi neden yapılmalıdır? Biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi; sünnet işleminin gerçekleştirilmesi için sağlık, dini ve kültürel pek çok gerekçe vardır. Bunlar, sırasıyla aşağıda madde madde olacak şekilde belirtildikleri gibidir:
Sağlık Gerekçeleri
– Erkeğin cinsel organı (penisin) hijyenik olmasını kolaylaştırır (deri altında idrar ve pislik birikintisi olması önlendiği için) ve bu sayede idrar yollarında enfeksiyon riskinin azaltılması
– Sünnet olan erkeklerin , sünnetsiz erkeklere kıyasla cinsel hastalık kapma ve penis kanserine yakalanma ihtimallerinin azalması
– Sünnet yaptıran erkeklerin eşlerinde, sünnet olmayan erkeklerin eşlerine kıyasla daha az ihtimalde rahim ağzı kanseri görülebilmesi
– Sünnet olan erkeklerin penislerinin, sünnet olmayan erkeklerin penislerine kıyasla 10 kat daha az iltihaplanma ihtimali (çeşitli araştırmalar bunu göstermektedir)
Dini Gerekçeler
-Dinen önemli olan beden ve ruhani temizliğinin bir göstergesi olarak kabul edilir.
Geleneksel Gerekçeler
-Erkek çocuklarında yetişkinliğe adım atma başlangıcı olarak görülür.
Sünnet Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sünnetin ne olduğunu ve neden yapılması gerektiğini az biraz öğrendiğimize göre, gelelim şimdi sünnet işlemi sırasında nelere dikkat etmemiz gerektiğinde. Sünnet söz konusu olduğunda, gerek sağlık gerek ise maddi ve kalite açısından dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Bunlar sırasıyla aşağıda belirtildikleri gibidir:
– Tıbbi olarak; erkek çocuğunun sünnet edilmesi işleminin, 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrasındaki dönemde ve lokal anestezi kullanılarak yapılması tavsiye edilmektedir.
-Cerrahi bir işlem olan sünnet işlemi sonrasında kanama meydana gelebilir. Bu nedenle; kanamayı arttıracak ilaç kullanımı varsa, söz konusu ilaçların kullanımı işlemden bir hafta kadar öncesinden kullanımı kesilmelidir. İşlem sonrasında kanama varsa, hekime mutlaka bilgi verilmesi gerekmektedir.
-Kah pıhtılaşması sorunu (hemofili gibi) yaşayan erkek çocuklar için, hekiminize mutlaka operasyon öncesinde danışın ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın.
-Çocuğunuzun ön muayenesinde, hekimleriniz ile işbirliği yaparak (bilgi paylaşımı gibi) daha başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
-Cerrahi bir işlem olan sünnet işleminin, bundan ötürü hijyenik bir ortamda ve sterilizasyonu yapılmış aletlerle gerçekleştirilmesi gerekmektedir (tercihen hastanelerin ameliyathane bölümlerinde) ve mümkünse toplu sünnet kampanyaları gibi hijyenik olmayan ortamlardan kaçının. Bu sayede çocuğunuzun herhangi bir mikrop kapma riskini en aza indirgemiş olursunuz.
Sünnet işlemi söz konusu olunca, sizin için ayrıntılı olarak araştırdığımız bilgilerden derleyerek kaleme almış olduğumuz bu yazının sonuna vardık. Elimizden geldiği kadar sizi bu konuda bilgilendirmeye çalıştık ama yine de erkek çocuğunuz varsa ve sünnet edilmesini istiyorsanız, işlem öncesinde mutlaka bir hekime danışmanızda fayda vardır.