Türk kültürünün yanı sıra dünyada çeşitli ülkelerde de kullanılan kınanın farklı kullanım amaçları vardır. Dövme, süsleme, boya ve tıbbi amaçlı kullanım bunlardan bazılarıdır. Doğal bir boya maddesi olan kına, bu şekilde kullanılarak dünya kültüründe önemli bir yer tutmuştur. Özel kokusu ve rengi ile Türklerde kına gecelerinin de vazgeçilmezidir. Bu nedenle toz kınanın nasıl hazırlandığı insanlar arasında bir merak konusudur. Peki toz kına nasıl hazırlanır? Detayları açıklıyoruz.
Toz kına, lawsonia inermis adlı bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Yaprakların filizlendiği ve taze olduğu dönemde bu yapraklar toplanır. Sonrasında içindeki nemi çekmesi ve daha yoğun renk vermesi için güneşte kurutulur. Güneşte kurutulan yapraklar ise bir kap içerisinde güzelce öğütülür. Bu işlem sonrasında ince toz haline gelen kına, artık kullanıma hazır olur. Daha sonra kullanmak için paketleme de yapılabilir.
Toz Kına Nasıl Hazırlanır ve Yakılır?
Türk kültüründe kına gecelerinde kullanılan ve kimi zamanlar saç boyamak için de tercih edilen kınayı hazırlamak oldukça basittir. Kınayı hazırlamak için toz kına, zeytinyağı ve soğuk çay demi gerekiyor. Öncelikle toz kına derin bir kaba konulur. Üzerine yavaşça zeytinyağı eklenir. Zeytinyağını eklerken kınanın kıvamına dikkat edilmelidir. Kınanın kıvamı, muhallebi gibi olmalıdır. Kına miktarının yarısından biraz daha az zeytinyağı koymak yeterli olacaktır. Sonra çay demi yavaş yavaş eklenir. Kına, koyu muhallebi kıvamını aldığında artık kullanım için hazır olur.
Kına yakılırken bir avuç ile alınır ve kına yakılmak istenen bölgeye güzelce sürülür. Yüzeye kınayı çok ince veya çok kalın bir şekilde yaymamak gerekir. Kına sürme işlemi tamamlandıktan sonra uygun bir örtüyle üstü kapatılır ve sarılır. Sürülen yüzeyde iki saat beklettikten sonra yıkanabilir.
Kına Adeti Nedir?
Toz kına hakkında bilgiler verdik. Peki, kına adeti ne anlama gelir? Kına geceleri, evlilik planlayan insanların en önemli gecelerinden bir tanesidir. Bunun sebebi kültürümüzde önemli bir adet olmasıdır. Peki kına adeti nedir?
Eski zamanlarda hem doğal bir boya olması nedeniyle hem de tıbbi etkileri nedeniyle kına, güzellik ve iyilik ile eş anlamlı görülmüştür. Aynı zamanda kına sürülmesi, Tanrı’ya kurban olmak anlamını da taşımıştır. Günümüzde ise kına gecelerinde kına sürülmesinin başka anlamları vardır. En önemli anlamlarından biri ise yeni bir hayatı temsil etmesidir. Kına ile bekar hayata veda edilir ve evli bir hayata geçiş yapılır. Ayrıca bereket ve mutluluk getireceği inancı da vardır. İslam ve Türk kültüründe yer alan nazara karşı da koruma sağladığı düşünülmektedir.
Kınanın Faydaları Nelerdir?
Toz kına söz konusu olduğunda kınanın faydalarından da bahsetmek gerek. Kültürdeki etkisinin yanı sıra kınanın sağlık üzerinde de önemli etkileri vardır. Kınanın faydaları şu şekildedir:
- Kına, açık yaraların mikrop kapmasını önler ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
- Ayaktaki mantar, çıban ve yaraların tedavisinde etkilidir. Ayak kokusunu giderir.
- Kına yapraklarının kaynatılarak saça sürülmesi ile saçın uzaması desteklenir.
- Tırnaklardaki rahatsızlıklara ve çatlamalara iyi gelir. Gerçek kına ile yapılan bakım ile tırnakların daha güçlü olması mümkün olur.
- Kına yaprakları ve kına tozu dışında kına kabuğunun da sağlık üzerinde faydaları vardır. Kına kabuğu, karaciğer rahatsızlıklarına ve sarılık hastalığına iyi gelir.
- Kınanın en önemli faydalarından biri doğal bir ağrı kesici olmasıdır. Ağrıyan bölgeye kına sürülmesi ile ağrı hafifletilir.
- Doğal bir yanık kremidir. Yanık olan bölgeye kına sürülmesi durumunda yanık ağrısını alır. Aynı zamanda yanık olan bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Saç kepeklenmesi, dökülmesi ve saç kırılması durumlarını önler. Daha güçlü saç kökleri oluşmasını sağlar.
Toz kına hakkında tüm detayları paylaştık. Her türlü etkinlik ve organizasyon ihtiyacınız için bizimle iletişim kurabileceğinizi hatırlatırız!