Düğün organizasyonları nasıl yapılır?
Düğün organizasyonları genel olarak organizasyon şirketiyle birlikte hareket edilerek yapılır. İşe ilk önce düğün salonu seçilerek başlanır. Hayal gibi bir düğün için çeşitli düğün mekanlarından biri tercih edilebilir.
Sonrasında organizasyon şirketiyle birlikte hareket edilerek düğün davetiyesi modelleri için seçimler yapılmaya başlanır. Peki düğün davetiyesi modelleri nelerdir?
Bu gibi çeşitli düğün davetiyesi bulunur. En önemli kısım ise düğün saç modelleridir. Düğün saç modelleri gelinin isteğine göre değişir.organizasyon şirketi ile birlikte hareket edilir. Düğün saç modellerinin ise çeşitleri çoktur. Uzun,topuz,dalgalı veya açık şekilli olarak ayrılır. Gelinin isteğine göre hangi çeşit istenirse o uygulanır. Böyle çeşitleriyle devam eder. Peki gelinlerin kalbi olan gelinlikler nasıl seçilir ve neye göre plan yapılır? Düğün gelinlik modelleri seçiminde ise çeşitli seçimler yapılır. O kadar çok model vardır ki gelinlik bazen gelinler bile hangisi olacağı konusunda karar veremezler. Kır düğününe özel gelinlik kombinleri,gelinlerimizi düşlerinde romantik bir gelinlik modeli warsa o da dantelli gelinlik kombini tercihleridir.peki bu dantelli gelinlik nasıl dikilir veya yapılır? Dantelli gelinlik motifler yapılarak gelinlerin isteğiyle dikilir çeşitli moda evleri veya gelinlik satan abiyeciler gelinler için kaçırılmaz fırsattır.Ev düğününde ise çeşitli düğün gelenekleri uygulanır. Şah kaldırma.şah oynama gibi yöreden yöreye değişen bu adetler ev düğünlerini de önemli bir organizasyon haline getirmiştir. Günümüzde düğünler bu şekilde organizasyonlar halinde veya kır düğünü olarak yapılır.
Osmanlıda düğünler nasıl yapılıyordu?
O dönemde evlenecek olan çiftler bölgenin kadısına giderek izin isterdi. Kadı iki tarafında gösterişden ve israfdan kaçınmasını yazardı. Hazırlanan sözleşmeyle gelinin hakları güvence altına alınırdı. İzin alındıktan sonra erkek tarafı tellal tutarak düğünü çevreye ilan ederdi.
Düğün pilavı,dolmalar ve tatlılar hazırlanırdı. Maddi durumu iyi olan aileler gelin alayında süslemek için nahıl ağacı süsletirlerdi. Bu gelenek Anadolu da Hititlerden beri devam ediyordu. Pazartesi günü gelinin çeyizi damat evine gönderilir,yol kesen çocuklara ise şeker dağıtılırdı. Çarşamba akşamı ise gelinin evinde kına gecesi düzenlenirdi. Perşembe günü öğle veya ikindi vaktinden sonra merasim başlardı. Düğünde silah kullanmak kesinlikle yasakdı,buna rağmen kullanan olursa cezalandırılır,sürgüne yollanırdı. Çiftin nikahı düğünün sonunda kıyılır ve evlilik belgeleri teslim edilirdi. İşte Osmanlı düğünleri böyle güzel ve şaşalı olurdu. Peki islam’ da düğün nasıl olur?islam dininde düğün,yeni bir ailenin kurulacağı bir merasimdir. Düğün yapmayı peygamberimiz (S.A.V) tavsiye etmiş ve kendisi de düğün yapmıştır. Düğün yapmak sünnetdir. İslam da düğün erkek ve kadın karışık yapılmamalıdır. Bir düğünde erkeklerle,kadınlar iç içe ise o düğün sayılmaz. İslam da erkekler ve kadınlar karışmayacak,ayrı yerlerde olacaklardır. İslam dinimiz israf edenleri de sevmez. İstanbul da en lüks ve gösterişli olarak tercih edebileceğiniz İstanbul düğün mekanlarından Çırağan sarayı,sait halim paşa yalısı,fuat paşa yalısı,feriye palace,adile sultan sarayı ve Raffles İstanbul olabilir. bütçenize daha uygun bir İstanbul düğün salonlarından birinide tercih edebilirsiniz. Ucuz düğün mekanları olarak örnek vermek gerekirse,kapasite olarak yemekli düğünlerde 500 kişi kokteyl menülü düğünlerde ise 600 kişilik kapasitededir.
Düğün mekanı seçilirken nelere dikkat edilir?
Bir düğüne karar verilirken açık alanda mı yoksa kapalı alanda mı yapılacağı kesinleşmiş olması gerekir. Açık alanda olacaksa ayrıyetten kapalı yeri var mı? Alkollü mü,alkolsüz mü olacak bunları belirlemek gerekiyor. En önemlisi de işleri son dakikaya bırakmamak gerek,yani düğün olacak mekanın kişi sayısının önceden planlanıp belli olması gerekir. Bir düğün mekanında en önemli husus tedbir olarak jeneratörün olması gerekir. Gelin odasının olması gerekir,gelin odasında klima olması gerekir ve en önemlisi de hijyenik olmasıdır. Boy aynası ve makyaj masasının olması gerekir. Gelin ve damadın kullanabileceği özel bir tuvaletinin olması gerekir. Gelinin oturması için özel bir koltuğunun olması gerekir. Bu yüzden organizasyon şirketleriyle işbirliği içinde olmak en mantıklısıdır. Her bütçeye uygun planlamalar yapan organizasyon firmasıyla çalışırsanız hiçbir işiniz aksamaz,yolunda gider. Düğün elbiseleri olarak genelde sade ve krep saten elbiseler tercih edilmektedir. Yırtmaçlı veya straplez de giyilebilmektedir.
Akdeniz bölgesinin düğün adetleri nelerdir?
Örnek vermek gerekirse adana düğününün en belirgin adeti damada tepside tatlı yedirmektir. Tepsinin içine bir altın konulur. Damat o altını bulana kadar tepsideki bütün tatlıları yemek zorundadır. Doğu yöresinde ise gelin eve girerken kapının önünde testi kırar. Antep bölgesinin adeti ise ilk önce erkek tarafı kızı görmeye gider. Kız tarafı erkek tarafını beğenirse birdaha çağırır. Kız ve erkek birbirini görürler,kızı istemek için kız tarafından haber beklerler. Kız isteme adetlerinde kızı erkek tarafının değer verdiği büyükleri istemeye gider. Kız istemeye giderken erkek tarafı tatlı,şeker,lokum gibi tatlı götürür.işin tatlıya bağlanması için özellikle kız evine tatlı götürülür. Bazen kesin cevap verilir,bazen ise hayırlısı denilip sonraya bırakılır. roman düğünlerinde ise çalgılı bol hareketli bir düğünden sonra gelin ailesiyle vedalaşır,baba kızına nasihat edip gelinin kuşağını ve duvağını örterek evine gönderir. Kır düğünü avantajlı mı, dezavantajlı mı?son yılların en çok tercih edilen mekanları tabiî ki de kır düğünleri mekanlarıdır. Kır düğünlerinin avantajları şunlardır:
●açık hava,ağaçlar,böcekler,genç yaşlı demeden herkesin katılabileceği rahat bir ortam
●konsept olarak daha iyidir,iplerin üzerinde ışıklandırmalar daha iyi bir ambians uyandırır.
Dezavantajları ise;
●Düğün başladığında hava güzeldir ama sonrasında birden rüzgar ve yağmura dönme ihtimali,yani kötü hava koşulları
●düğün mekanınız eğer şehir merkezinde ise anayol kenarında ise arabaların gürültüsü düğününüzü etkileyebilir.
Sünnet davetiyesinde ise önce davetiyeler konu komşuya gönderilir bir hafta sonrasında ise sünnet çocuğunun düğünü olur ve arabalarla konvoy olup şehir veya koy içinde gezdirilir. Sünnet düğünlerinin adeti misafirlere tavuklu veya etli pilav yedirmektir. düğün salonlarının en gözde ve ünlü firması alyans düğün salonudur. Bu firmada mevlitli düğünler,yemekli düğünler vs.gibi birçok düğün yapılmaktadır. Bunun gibi birçok düğün salonları mevcut,pırlanta düğün salonu elit düğün salonu,çırağan düğün salonu,pınarbaşı düğün salonu,değirmenbaşı düğün salonu ayrıca bu düğün salonlarında düğün fotoğrafçısından tutun düğün masasına kadar herşey tamdır.organizasyon şirketleriyle işbirliği içinde çalışırlar. Aşiret düğünlerinde ise kilo kilo altın takılır ve adetleriyle göz kamaştırıcıdır. En çok takılan altınlar ise frenk bağı,akıtma,altın oymalı kemer daha çok takılır.
Teknede düğün ise evlenen çiftlerin hayatları boyunca unutmayacakları en güzel andır. Önce bir organizasyon firmasıyla işbirliği yapılır ve tekne düğüne ve misafirlerin göz şekline hitap olması için uğraşılır. Ve en güzel an ise düğün başladığında teknenin açılmasıdır. Genelde teknede kokteyl tarzı menüler misafire sunulur. İçkili bir menü tercih edilir. Nikahtan sonra ise şampanya patlatılarak misafirlere ikram edilir ve gelin ile damadın mutluluğu paylaşılır. avcılar kır düğünlerinde genelde istinye wedding house düğün salonu manzarası ve lüks mekan tarzıyla tercih edilenler arasındadır. Bu yüzden avcılar düğün salonlarından çok kır düğünleri tercih sebebidir. Pandemiden sonra düğün fiyatlarında da artış olmuştur. Bu yüzden daha az masrafla düğün yapmak isteyen çiftlere yine organizasyon şirketleri yardımcı olmuştur. Düğün makyaj modellerinde gelinliğin tarzı hava koşulları ve düğünün nerede yapılacağına göre yapılır. Gelinini isteğine görede yapılabilir. Bu yüzden yaz aylarında nispera davetler daha çok yapılır.



